Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Stacks Image 3

Cactus RF 60X

Cactus producten gebruik ik meer en meer. Waarom? Omdat het goed is en goedkoop. En sommige producten zoals de Cactus V6 II is gewoon geniaal. En daar zijn er niet zoveel van. De Cactus RF 60X sluit hier naadloos op aan.

Het meest aparte is wel dat deze flitser met verschillende merken camera’s is te gebruiken. Met Fuji is het bijna een must als je draadloos en nagenoeg onbeperkt wilt flitsen. Maar dezelfde flitser werkt ook met Nikon, Canon, Sony, Pentax en sommige Panasonic modellen. Dat is een heel rijtje. Behalve voor mensen met een Fuji camera zijn er bij de andere merken nog handiger oplossingen voorhanden, maar nooit goedkoper dan Cactus het aanbiedt. Opmerkelijk en dit vraagt om extra uitleg.
Stacks Image 13
Voor merken als Nikon en Canon zijn er mooiere oplossingen. Het mooiere zit hem in het feit dat Cactus met haar V6II en 60 RFX geen TTl kan aanbieden. Op zich ontzettend handig en makkelijk, maar M(anueel) flitsen gaat ook heel goed. Het is wat vaker even het flits vermogen aanpassen, maar dan ben je er ook. En het vermogen aanpassen kan tevens draadloos. Je hoeft niet iedere keer naar je flitser toe te lopen. Ook de zoomhoek van je flitsers kun je vanachter de camera draadloos aanpassen. Dit doe je op de Cactus V6 II. Deze twee tezamen kosten 89 en 169 euro. Voor 258 euro ben je klaar! Je hebt dan een draadloze flitser waarmee je in ieder geval tot een 1/8000e sec kunt flitsen en synchroniseren. Nu moet je eens bij Canon of Nikon gaan kijken wat het daar kost. Een flitser met ingebouwde radio techniek kost bij beide merken minimaal 500 euro En dan heb je nog een trigger nodig. Wat ook weer een extra uitgave is.
Draadloos flitsen is leuk, heel erg leuk, maar bij de traditionele merken wordt het zo langzamerhand onbetaalbaar. Een beetje flitser van Canon en Nikon is gelijk aan de prijs van een behoorlijke studioflitser! Nee, wat dat betreft zijn de prijzen gevraagd door Cactus veel sympathieker. Het enige wat je mist is TTL.
De RF 60 X is de opvolger van de RF 60. Geclaimd wordt snellere laadtijden en betere bescherming tegen over verhitting. Ik heb het niet kunnen controleren. De RF 60 X kent net als de V6II (trigger) vier groepen. A-B-C-D. Verder laat de flitser zich instellen als Slave and master en jawel hij kan ook nog op de camera aangesloten flitsen.
De menu’s zijn duidelijk en helder. Ook goed afleesbaar. De bediening is voor degene die eerder draadloos heeft geflitst, appeltje eitje. Kortom alles steekt logisch in elkaar. Ga je dieper het menu in dan kom je wel zaken tegen die je even in de handleiding moet opzoeken. Delay flitsen kan ook en zo

Zelf fotografeer ik met Fuji. En met Fuji flitsen was een drama. Fuji zelf heeft nu eindelijk een oplossing bedacht, maar die kwam wel erg laat en is erg duur. Bij Fuji dien je twee dure flitsers van 429 euro te kopen en dan kun je eindelijk één flitser draadloos aansturen. Waarom zo duur? Nee, dan is voor mij als Fuji gebruiker de Cactus oplossing de meest logische en economisch gezien ook de meest aangename oplossing. Wel zonder TTL, maar eindelijk wel flitsen synchroniseren tot een 1/8000e sec. 89 euro voor een V6II trigger en 169 euro voor een RF 60X flitser en je bent klaar. Nu is dat laatste niet helemaal waar.

Veel Fuj gebruikers zijn overgekomen van andere merken. Wanneer je nog een “oude” Nikon of Canon flitser hebt liggen kan deze ook gewoon gebruikt worden. Ik heb ze beide. 3x een Nikon Flitser, 1x een Canon flitser en 1x een Godox flitser. In dit geval zet je gewoon een V6II trigger onder iedere flitser die je wilt aansturen en klaar ben je. Dat is nog goedkoper. Hoe aardig en leuk van Cactus om dit allemaal mogelijk te maken. Fotograferen met je Fuji camera en dan flitsen met bijvoorbeeld een Canon flitser die je toch al had. En met andere merken kan dat precies het zelfde werken. Dus met een Canon camera kun je ook met Nikon flitsers flitsen.

Dit was toch wat meer uitleg over de veelzijdigheid van het Cactus flits systeem dan over de RF 60X zelf. Het is echter nodig om het goed te begrijpen.

De RF60X is een hele goede flitser. Richt getal 50 is mooi en lekker krachtig. Werkt met vier oplaadbare NiMh batterijen. Toekomstige updates, wanneer nodig, kunnen geladen worden via een USB aansluiting. Het HSS gedeelte van de de flitser en het Cactus systeem is revolutionair te noemen. Het zorgt ervoor dat er met verschillende merken geflitst kan worden. En dit is de grote kracht van Cactus en al haar producten. De veelzijdigheid. En het bespaart je emmers met geld.

Ik heb slechts één kritiekpuntje op de RF 60X. Het is jammer dat de zoom van de flitser beperkt blijft tot 105mm. Deze zou nog wel wat verder mogen reiken naar 200mm waardoor je je flitslicht nog meer gebundeld kunt houden. Het is het enige wat ik nog ter verbetering aan zou kunnen voeren.
Stacks Image 23
Stacks Image 26
Drie Cactus RF 60X flitsers in actie. Eén op de boer, één op de koe en één heel zachtjes op de boom links achter met een groene gel erover heen.
Stacks Image 37
Resume:
Erg slim en goed product. Niet beter of slechter dan andere flitsers. Gewoon goed gebouwd. Bij andere merken dan Fuji zijn er meer en andere oplossingen voor draadloos flitsen. Tevens altijd veel duurder. Voor Fuji fotografen is dit dé oplossing. De Cactus RF 60X flitser kost eigenlijk maar 79 euro wanneer je de prijs van de ingebouwde V6Ii ervan aftrekt. Dat is een koopje voor deze flitser.

Plussen:
- Synchronisatie tot een 1/8000 e sec.
- Werkt met gewone AA oplaadbare NiMH batterijen
- Duidelijk display en menu

Minnen:
- Zoom reikt slechts tot 105 mm
- TTL zou er nog bij mogen komen
Resumé:
Inmiddels is de situatie rondom Cactus veranderd. Ze zijn gestopt met produceren van flitsers en triggers. Hoe goed het ook was, ik zeg niet meer kopen. Het is een doodlopende weg geworden. Heel erg jammer. Kijk eens bij Godox in het assortiment.
Prijs:
Vermogen:
Kwaliteit licht:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.5
7.5
8.0
8.5
9.5
Beoordeling: 9.0